S BOJNOG POLJA NA GRADSKE ULICE: Ova su moćna vojna vozila dostupna civilima dubokog džepa

2587

renault-sherpa-2

Da li zbog svojih terenskih sposobnosti, izdržljivosti ili mačo imidža, uglavnom vojna vozila oduvijek su privlačila muški dio vozačke populacije.

Proizvođači takvih modela znali su da prepoznaju njihov komercijalni potencijal na tržištu automobila i ubrzo su počeli da izrađuju verzije koje su bile prilagođene civilnoj upotrebi.

Mnogi čuveni modeli vojnih vozila iz historije auto-industrije kasnije su komercijalizovani i za civilne potrebe.

jeep-willys

Među njima je svakako najpoznatiji Willys koji je nakon uspjeha u Drugom svjetskom ratu 1945. dobio svoju civilnu verziju, CJ-2A, i koji je uticao na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

hummer-h1

Pored Willysa, tipičan primer iz novije istorije je Hummer H1 iz 1992, koji je nastao na bazi američkog vojnog vozila HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Njegov najpoznatiji obožavalac bio je glumac Arnold Švarceneger.

Vlasnik marke Hummer, General Motors, u međuvremenu je lansirao još dva modela H2 i H3, da bi nakon dvije decenije, 2010. godine, Hummer potpuno nestao sa scene.

Ipak, zaljubljenici u ovu vrstu vozila i dalje imaju solidan izbor modela koji se mogu kupiti na tržištu i koristiti u civilne svrhe, a mi ovdje donosimo kratki opis pet nazjanimljivijh.

land-rover-660

Land Rover Defender je, uz model Willys vjerovatno najpoznatije, a svakako najdugovječnije vojno terensko vozilo koje je dostupno i civilima.

Savremeni Defender je produkt 65 godina evolucije. Kupcima su na raspolaganju razne verzije i konfiguracije karoserije, uključujući i pik-ap model.

Cijena u Velikoj Britaniji kreće se od 21.415 funti (oko 26.000 eura) bez PDV-a.

renault-sherpa

Renault Sherpa, francusko vojno vozilo koje je, osim svoje sivo-maslinaste verzije, poznato i po učešću na Dakar reliju. Civilna varijanta može se naručiti u Rusiji, Africi i na Bliskom istoku i to u oklopljenoj i neoklopljenoj verziji.

Za pogon je zadužen 4,76 litarski četvorocilindrični dizelaš sa 215 ks i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Cijena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iznosi oko 200.000 eura.

GAZ-Tigr

GAZ Tigr je ruski odgovor na američki HMMWV. Ispod haube krije 5,9 litarski dizel motor, a civilna verzija dostupna je i sa luksuznim detaljima kao što su kožna sjedišta, klima uređaj, audio sistem…

Cijena u Rusiji kreće se oko 3,5 miliona rubalja (oko 71.000 eura)

mercedes-6x6

Mercedes G63 AMG 6×6 je specijalna verzija čuvene Mercedesove G klasa koja se sa uspjehom proizvodi već više od 30 godina kao klasično terensko vozilo za vojne i civilne potrebe. Mercedes G63 AMG 6×6 ima tri osovine i pogonom 6×6.

Kao i “standardni” G63 AMG, i ovaj model pogon dobija od 5,5 litarskog bi-turbo V8 motora koji proizvodi 544 ks i 760 Nm obrtnog momenta.

Mercedes planira da u prodaju pusti malu seriju, a cijena jednog vozila u Njemačkoj će iznositi 379.000 eura bez PDV-a.

Paramount-Marauder

Paramount Marauder je predstavnik Južne Afrike u ovoj kategoriji vozila.

Ne zna se zašto bi nekom civilu uopće trebalo ovo čudovište na točkovima teško deset tona, koje je oklopljeno tako da vojnike koji se nalaze u njemu potpuno štiti od puščane municije svih kalibara, ali i protivtenkovskih mina.

Ciena: oko 350.000 eura

Izvor: B92.net

LEAVE A REPLY