PRODAJE SE TITOV AUTOMOBIL: Jedan od samo devet ručno izrađenih Mercedesa 600 Pullman

754

Tito - Mercedes Benz 600 Pullman

Mercedes Benz 600 nekada je slovio za vrhunac luksuza i najudobniju vožnju koju je je novac mogao kupiti. Među kupcima našao se i Josip Broz Tito. Njegov primjerak Pullman Landauleta sa šestorim vratima, jedan od samo 9 takvih primjeraka, našao se u prodaji u Velikoj Britaniji.

Vlasnik salona automobilima i samog Titovog Mercedesa Tom Hartley, rekao je u razgovoru za Express da ga možete kupiti za “samo” 2 i pol milijuna funti.

U vrijeme kada je izrađen bio je namijenjen isključivo šefovima država i najbogatijim poduzetnicima svijeta. Tada jedan od najsnažnijih motora u putničkom vozilu, moćni 6-litarski V8 proizvodio je oko 250 konjskih snaga. Prema tvorničkim specifikacijama najveća brzina trebala je biti 205 kilometara na sat, ali praktički svi testovi pokazali su da može i brže prevesti svoje putnike.

Dizajn je tadašnja uprava Mercedesa prepustila slavnom Bruni Saccu i Paulu Bracqu. Legenda kaže da su kategorički zahtijevali da svaki radnik zaposlen na izradi tih Mercedesa mora imati najmanje 15 godina iskustva.

Svojim megabogatim kupcima nudili su i mogućnosti prilagođavanja svakog pojedinog automobila. “Sve dok je tehnički izvedivo, ispunit ćemo svake želje naših kupaca. Ako želite nešto što nije specifično navedeno u našoj brošuri, javite se izravno u tvornicu u Sindelfingenu”, stoji u originalnoj promotivnoj literaturi.

Mercedes 600 izrađen je u nekoliko varijanti, a specifičnu sa šestora vrata i pokretnim krovom naručivali su isključivo šefovi država. Među njima bili su i papa Pavao VI, rumunjski predsjednik Nicolae Ceausescu i sultan Bruneja. Samo 9 primjeraka je ikad izrađeno, a Tito se pobrinuo da jedan završi i u Jugoslaviji.

U materijalima kojima raspolaže sadašnji vlasnik piše da je taj specifičan primjerak naručen preko Mercedesova zastupnika u Nizozemskoj, amsterdamskog AGAM-a i to u travnju 1971. godine.

Krajem sedamdesetih godina, impresionirani Tito pregovarao je s Mercedesom o narudžbi još jednog takvog automobila koji bi imao i skrivene stube kako bi se prikrila maršalova teška pokretljivost i loše zdravlje. Taj automobil nikad nije isporučen.

Nakon Titove smrti raspala se i zavidna flota automobila. Raznim kanalima je ovaj primjerak, broj šasije 00185, završio u Norveškoj i tamo je također bio na prodaju.

godine 2003. kupila ga je za nepoznatu svotu novca jedna njemačka državljanka iz Münchena koja ga je redovito pokazivala medijima i javnosti. Nakon gotovo desetljeća obitavanja u Njemačkoj, jedan bogati britanski kupac odlučio se uložiti ozbiljan novac i prebaciti Titovog Mercedesa u Veliku Britaniju.

Godine 2012. automobil je prošao rigorozne testove u Ditzingenu gdje je dobio i novi pokretni krov kako bi se slagao s kožnom unutrašnjosti.

Britanski vlasnik osvajao je brojne nagrade na izložbama oldtimera. Posebno se ponosio sitnim detaljima koji su potvrđivali tko je nekad sjedio u odjeljku za putnike. Dvije jugoslavenske zastave s pripadajućim kromiranim jarbolima, dvije izvorne jugoslavenske registarske pločice i vozačeva kapa samo su dio predmeta korištenih dok je Tito sjedio u njemu.

Kako Titov Mercedes Benz 600 Pullman izgleda danas možete vidjeti na priložnim fotografijama:

Tito - Mercedes Benz 600 Pullman

Tito - Mercedes Benz 600 Pullman

LEAVE A REPLY