OVO SU NAJBOLJI ČAJEVI ZA ZDRAVLJE ŽENA: Za upale, ženske probleme i još mnogo toga…

381

Čaj / čajevi

Dio smo prirode pa nam za održavanje zdravlja i liječenje najviše odgovaraju preparati od ljekovitog bilja, među kojima su najpristupačniji biljni čajevi.

Biljke imaju nježan i djelotvoran učinak na naše tijelo. Pet čajeva o kojima pišemo u ovom tekstu mogu održati ženski spolni sistem zdravim i snažnim pa bi ih svaka žena koja drži do sebe i svog zdravlja trebala imati u svom domu. Iako počinju djelovati odmah, treba ih uzimati duže vrijeme da bismo postigli željene rezultate. Također, imajte na umu da svako drugačije reagira na biljke – najbolje ih je sve isprobati i vidjeti koje vam najviše odgovaraju.

ČAJ OD BREZE
DOBROBITI: smatra se jednim od najboljih diuretika jer ima vrlo blago djelovanje i ne nadražuje bubrege; pomaže u liječenju upalnih procesa mokraćnog sistema, problema s bubrezima; uklanja višak vode iz tijela pa se preporučuje piti čaj za vrijeme PMS-a (5-7 dana prije menstruacije); pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma i pomaže pri uklanjanju celulita.

NAČIN PRIPREME: žličicu lista breze prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite i uzimajte tri puta na dan.

Breza
(Betula pendula) je nježno i elegantno, možda najpoznatije stablo u gradskim drvoredima i parkovima. Potiče još iz ledenog doba, a Kelti su od nje izrađivali kolijevke da bi djecu zaštitili od zlih sila. U Njemačkoj predstavlja drvo života oko kojega su plesali zaljubljeni, a Velšani su je smatrali drvom ljubavi ispod kojeg se još i danas sastaju ljubavnici.

ČAJ OD GOSPINE TRAVE
DOBROBITI: umirujuće djeluje na živčan sistem, održava nivo serotonina normalnom, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im pomogla u pravilnom razvoju spolnih organa.

NAČIN PRIPREME: veliku žlicu gospine trave prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan.

NAPOMENA: čaj treba piti 6-8 sedmica bez prestanaka i onda napraviti pauzu od 3 sedmice, nakon čega se ponovno može piti. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko sedmica. Dok ste pod terapijom, ne izlažite se suncu jer je biljka fototoksična – može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži. Također, poništava djelovanje kontracepcijskih pilula.

ČAJ OD TAHEBO KORE
DOBROBITI: pomaže u liječenju gotovo svih bolesti. Jača organizam, daje energiju i snagu, reguliše tjelesnu težinu, djeluje protiv gotovo svih bolova, pa tako i menstrualnih; sadržava tvari koje su dokazane kao preventiva protiv raka; organizam oslobađa toksina i djeluje kao antioksidant (drugim riječima, pomlađuje); jača obrambene snage organizma; djeluje protiv upalnih procesa mokraćnog i spolnog sistema, spolnih bolesti i anemije. Preporučuje se kod hroničnih bolesti (bronhitis, herpes, kožne bolesti, rak…), u stanjima iscrpljenosti i stresa te općenito za održavanje dobrog zdravlja.

NAČIN PRIPREME: U litru kipuće vode stavite veliku žlicu kore i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Čaj mora odstajati još najmanje 20-25 minuta kako bi kora pustila sve korisne tvari i aromu. Čaj od kore taheba mora se kuhati u staklenoj posudi jer u doticaju s metalom gubi ljekovito djelovanje. Za miješanje upotrijebite staklenu ili plastičnu žličicu, a za cijeđenje plastično cjedilo ili gazu.

NAPOMENA: Za održavanje zdravlja i kao prevenciju od gripe i prehlade piti jednu šolju čaja ujutro i navečer. Za liječenje i vraćanje organizma u formu piti 2-8 šolja dnevno. Čaj je vrlo ukusan i ima blagi miris vanilije. Bez obzira na snažno djelovanje, zapravo je vrlo blag i može se piti neograničeno bez pauze. Može se piti i navečer prije spavanja.

ČAJ OD RUSOMAČE
DOBROBITI: regulira menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice te ih obnavlja (vraća spuštenu i oslabljenu maternicu u prirodan položaj nakon porođaja i kod starijih žena), pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika; ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira visoki i niski krvni pritisak.

NAČIN PRIPREME: žličicu rusomače prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte 2-3 puta na dan. Za ublažavanje PMS-a i menstrualnih tegoba piti 6 dana prije i za vrijeme menstruacije.

Da biste smanjili i zaustavili prejako menstrualno krvarenje, pripremite čaj na sljedeći način: dvije velike žlice rusomače prelijte s 2,5 dl kipuće vode, pustite da odstoji 10 minuta i popijte naiskap. Najkasnije u roku od sat vremena zaustavit će prejako krvarenje. Ovako pripremljen čaj pijte samo drugi i treći dan menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje pojačano. Nije baš ukusno, ali kaže se da što je gori okus, to je bolji lijek. Dovoljno je popiti jednu šolju dnevno, a po potrebi može i više.
NAPOMENA: Budući da rusomača ne sadržava štetne tvari, može se uzimati dugo bez pauze. Ne smiju je konzumirati trudnice jer izaziva kontrakcije maternice, što može uzrokovati preuranjene trudove.

Izvor: zena.com

LEAVE A REPLY