OTKRIĆE KOJE ŽIVOT ZNAČI: Naučnici pronašli način kako zaustaviti širenje raka!

457

laboratotij-istraživanje

Stanice raka stalno su u pokretu. Naučnici su otkrili da već postojeći lijekovi mogu imobilizirati stanice raka, sprečavajući ih da se šire po tijelu, prenosi Independent.

Istraživači Američkog nacionalnog instituta za rak otkrili su što je ono što tjera stanice na pokretanje te su u laboratorijskim uslovima uspjeli spriječiti širenje. Tretirane stanice raka ubrizgali su u dojke ženskih miševa te su se one prestale širiti u pluća, jetru ili kosti.

Profesorica Kay MacLeod sa Univerziteta u Chicagu rekla je da je njen tim htio vidjeti što bi se dogodilo kada bi u stanicama raka zaustavili proces koji se zove autofagocitoza.

Autofagocitoza u zdravim stanicama čisti oštećeni materijal i deformisane proteine, eliminiše patogene i pomaže u borbi protiv raka. Stanice tumora u kojima je onemogućena autofagocitoza ne mogu migrirati, otkrili su naučnici.

“Razumijevanje kako se stanice raka kreću po tijelu je od presudne važnosti, a ova studija sugeriše da već postojeći lijekovi mogu spriječiti proces autofagocitoze”, objasnila je MacLeod.

LEAVE A REPLY