Nissan predstavio vozilo koje se samo parkira

431

nissan-NSC-2015

Na sajmu automobila sajmu Ceatec 2012, koji se održava u Tokiju, Nissan je predstavio električni automobil NSC-2015 koji se sam parkira i dolazi do vozača kada ga on pozove putem pametnog telefona!

Iako je vozilo trenutno samo prototip, njegovo ime nagovještava da bi ga kompanija mogla početi serijski proizvoditi 2015. godine.
NSC-2015 je modifikovana verzija električnog automobila Nissan Leaf. Tokom navigacije automobil se oslanja na kamere, senzore, kompjutere i 4G telekomunikacijsku tehnologiju.
Tokom demonstracije na sajmu automobil je vozio naprijed i nazad brzinom od pet kilometara na sat, a uspješno je i skretao. Tokom demonstracije je pokazano da vozilo prepoznaje obilježja na putu i da se može samo po potrebi zaustaviti na raskrsnici.
Predstavnik kompanije je takođe mogao i kontrolisati automobil eksterno putem svog pametnog telefona.
Ipak, kako kaže Turu Futami, glavni inženjer Nissana za razvoj elektronike, NSC-2015 još nije u stanju da sam vozi ulicom ili se parkira. Futami je kazao da je demonstracija prikazana na sajmu uspjela najviše zahvaljujući činjenici da je parking mjesto takođe bilo opremljeno senzorima.

LEAVE A REPLY