NEVJEROVATNO: Naučnici otkrili da je za ženske grudi najbolje ako se dvaput nedjeljno jede po 30 grama maslaca od kikirikija!

358

grudi

Rezultati su zasnovani na podacima koji su prikupljeni od više od devet hiljada djevojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham.

Novo istraživanje pokazalo je da starije djevojke koje redovno jedu maslac od kikirikija ili lješnjaka, kao i druge izvore biljnih bjelančevina i masti mogu smanjiti šanse od dobijanja raka dojke za čak 39 odsto.

Dok su dobroćudne bolesti dojke, poput recimo cista, zapravo nekancerogene, neki njihovi oblici mogu povećati rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu.

Rezultati su zasnovani na podacima koji su prikupljeni od više od devet hiljada djevojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham.

Istraživali su prehrambene navike djevojaka od devet do 15 godina u periodu od 1996. do 2001. godine. Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale da li im je biopsijom dijagnostikovana benigna bolest dojki.

Naučnici su došli do zaključka da su djevojke koje su jele dvije porcije maslaca od kikirikija nedjeljno imale čak 39 posto manju vjerovatnoću da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke.

– “Ovo istraživanje dokazuje da maslac od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja raka dojke kod žena”, kazao je Grejem Koldic, s Medicinskog univerziteta u Vašingtonu.

Za maksimalnu zaštitu, on preporučuje da djevojke dvaput nedjeljno konzumiraju po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

“U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i maslac od lješnjaka. Istraživali smo i uticaje graha, sočiva i soje – ostalih izvora biljnih bjelančevina i masti – te smo takođe primijetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative”, objašnjava Koldic .

Posljednjih godina provedena su mnoga istraživanja koja povezuju životne navike s prevencijom raka dojke. Prethodno istraživanje, pokazalo je da ispijanje alkohola tokom adolescencije može povećati rizik od dobijanja raka dojke za čak 11 posto.

Ovo su takođe rezultati nekih drugih istraživanja:

– Redovno vježbanje smanjuje rizik od raka dojke kod žena
– Izbjegavanje zasićenih masnoća može smanjiti rizik
– Izbjegavanje pušenja, pogotovo za žene u premenopauzi, može smanjiti rizik
– Biljna ishrana bogata integralnim žitaricama, biljnim proteinima, te voćem i povrćem povećava šanse za preživljavanje raka dojke
– Dojenje je povezano s manjim rizikom od raka
– Izbjegavanje rafiniranog šećera može spriječiti metastaziranje u ranoj fazi raka dojke

Izvor: b92

LEAVE A REPLY