NEKOLIKO SAVJETA kako da spriječite oticanje nogu

664

NEKOLIKO SAVJETA kako da spriječite oticanje nogu

U ovo doba godine mnogi imaju problem sa oticanjem nogu koji se najčešće javlja zbog visokih temperatura i loše cirkulacije. Kako da riješite ovaj problem?

Da biste to spriječili neophodno je da promijenite neke navike, kao i način ishrane. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam „olakšati“ korak, piše B92.

– Najvažnije je da promijenite ishranu. U jelovnik uvrstite namirnice koje sadrže dosta vitamina A, C i D, kalijuma i bjelančevina. Izbjegavajte začinjenu, slanu i masnu hranu.

– Na kraju napornog dana pripremite kupku za opuštanje. Pripremajte ih sa mlakom vodom i dodajte malo morske soli ili čaja od nane i nemojte da držite noge u njoj duže od pet minuta. Poslije toga obavezno istuširajte noge (odozdo nagore) hladnom vodom.

– Budite aktivniji, više se krećite, bavite se sportom, posebno ako na poslu mnogo sjedite ili stojite. Bilo bi poželjno da bar tri puta nedjeljno izdvojite dva sata za popodnevne brze šetnje. Rekreativno bavljenje sportom pojačaće cirkulaciju u nogama i spriječiti širenje vena i kapilara, a stručnjaci najviše preporučuju plivanje i vožnju bicikla. Kada ste na moru, što više se šetajte po plićaku. Ova vježba jača mišiće i smanjuje osjećaj težine u nogama.

– Vodite računa o izboru obuće. Neudobna obuća negativno utiče na cirkulaciju. Izbjegavajte veoma visoke potpetice i skroz ravnu obuću.

– Cirkulaciju možete da poboljšate i korišćenjem proizvoda napravljenih na bazi divljeg kestena, nevena, borovnice, vitamina C… Nanosite ih svakodnevno, i ujutro i uveče.

LEAVE A REPLY