DOLAZI SEZONA ALERGIJA: Osam dodataka prehrani koji mogu pomoći

445

Kalcijum u kombinaciji sa vitaminom C ublažava simptome alergije i jača imunitet, ulje crnog kima povoljno djeluje kod astme, list koprive pomaže kod alergijskog rinitisa, a probiotici preventivno djeluju u borbi protiv alergija. Osam najpopularnijih dodataka prehrani za borbu protiv alergija…

Kozlinac*(astralagus) se, naime, već vjekovima koristi u kineskoj medicini kao snažno sredstvo za jačanje tijela. Pomaže protiv štetnih uticaja iz prirode te kod pojave simptoma alergije, posebno kod simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.

Jedan od dodataka je i prah zelenog ječma. Naime, tim naucnika na čelu s dr. Yoshihide Hagiwarom sproveo je brojna istraživanja kojima su ukazali na izrazitu antioksidativnu i detoksikacijsku moć zelenog ječma čiji sastav snažno djeluje u borbi protiv slobodnih radikala i detoksikaciji određenih kemijskih spojeva, poput pesticida i konzervansa.

U borbi protiv alergijskih reakcija pomaže i ulje crnog kima koje utiče na nivo histamina. Dokazano je kako posebno dobro djeluje kod alergijskog rinitisa i simptoma astme, a neke studije pokazuju da pripravke crnog kima trebaju uzimati osobe koje moraju izbjegavati lijekove protiv alergije.

Alergijske reakcije mogu se spriječiti i listom koprive, kalcijem i vitaminom C, kvercetinom, probioticima koje unosimo sa fermentisanim mliječnim proizvodima i propolisom.

LEAVE A REPLY