DA LI MOBITELI IZAZIVAJU TUMOR NA MOZGU? Nakon 30 godina istraživanja napokon imamo odgovor!

421

mobitel-koristenje

Život bez mobitela teško je zamisliti za mnoge od nas koji su se rodili u proteklih 30-ak godina. No, kako se radi o relativno novim uređajima, znanstvenici još prikupljaju podatke o njihovim dugoročnim učincima na naše mentalno i tjelesno zdravlje.
[AdsWithin]

Brojne studije traže odgovore na ta pitanja i česta su podijeljena mišljenja, ali nova studija iz Australije, na kojoj je rađeno više od 30 godina, pokazuje da su mobiteli prilično sigurni, odnosno – da nema poveznice između broja slučajeva tumora na mozgu i korištenja telefona, piše 24sata.hr.

Znanstvenici su analizirali podatke između 1982. i 2013. godine i usporedili koliko se koriste telefoni sa stopom tumora na mozgu, koristeći podatke iz nacionalne baze registriranih slučajeva raka.

Rezultati su pokazali vrlo blagi rast u brojevima tumora na mozgu kod muškaraca te stabilnu razinu kod žena. Značajnijeg rasta bilo je kod onih starijih od 70 godina, no to je počelo 1982. prije nego su mobiteli počeli koristiti. Istraživači dodaju i da je za blagi rast evidentiranih slučajeva zaslužna bolja dijagnostika razvijena kroz godine.

Znanstvenici su ukupno analizirali podatke na 19.858 muškaraca i 14.222 žene.

Inače, u Australiji su se mobilni telefoni počeli koristiti 1987. godine i njihov rast je bio enorman – sa 9 posto 1993. na više od 90 posto među onima starijima od 20 godina.

Studija je u skladu sa sličnima koje su provedene u drugim zemljama, ali Australija je odličan primjer jer se svaki dijagnosticirani rak mora registrirati po zakonu što stvara dobru bazu podataka za proučavanje, piše Gizmodo.

Naravno, bit će potreban niz studija da se riješi pitanje sigurnosti mobitela i rasprave će biti žestoke, ali ovakva studija je prilično značajan dokaz za razmatranje.

LEAVE A REPLY