BEZ KALAUZA I PAJSERA: Aute više ne kradu obijači brava, danas taj "posao" rade hakeri!

411

haker-kradja-automobila
Ovih dana je objavljeno zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da je čak pola krađa automobila u Londonu prošle godine izvedeno pomoću elektronskih naprava.
Automobili su, dakle, ukradeni bez upotrebe sile poput razbijanja prozora ili obijanja brave pa je jasno da se rađa nova generacija hakera – kradljivaca automobila.
Eksperti posebno upozoravaju da, nakon 21.000 ukradenih automobila u Londonu tokom prošle godine, ovaj trend elektronske krađe automobila može da uveća broj krađa koje su godinama unazad u opadanju.
Specijalista za obezbjeđenje Majk Paris je objasnio da je modernim kradljivcima automobila sa spravom namijenjenom bravarima dovoljno par trenutaka da uđu u bilo koji automobil novije proizvodnje.
Sam aparat košta manje od 25 funti (oko 30 eura) i sačinjen je od sprave za dijagnostički bajpas koja obično potiče iz Kine ili istočne Evrope.
“Situacija se pogoršava”, rekao je Paris. “Sprave su sve dostupnije, pogotovo na internetu gdje njihova cijena i dalje pada. Svi proizvođači automobila su svjesni ovog problema, samo što neki ozbiljnije rade na njegovom rješavanju od drugih”, rekao je Paris.
Međutim, vlasnici modernih automobila imaju i veće brige od same krađe svog vozila jer su već zabilježeni slučajevi hakera-prevaranata koji preuzimaju kontrolu nad automobilom.
U jednom slučaju su programeri onesposobili kočnice na Toyoti prius pa vozač nije imao mogućnost kočenja, a čak su uspjeli da preuzmu i kontrolu nad volanom.
Izvor: Mojauto.rs

LEAVE A REPLY